Rovnou na obsah Rovnou na menu
Menu
MAS Vyškovsko, z.s.
rozšířené vyhledávání

Společně pro venkov

Pekárna na kopci

Pekárna na kopci je malé řemeslné pekařství, které se nachází v malebné vesničce Nové Sady – Březina, na rozhraní  jihomoravského a olomouckého kraje v okrese Vyškov. Založila jsem ji v lednu roku 2019. Pekárna je součástí rodinného domu bez vlastní prodejny a je prakticky a jednoduše vybavená. Vše dělám ručně bez použití speciálních strojů. Provozuji ji sama letos již šestým rokem. Dříve v místě mojí pekárny byla šicí dílna, kde můj děda šil kabáty a poté tam vznikla v roce 2006 výrobna bezlepkových a veganských potravin - firma Damodara.  Jsem hrdá maminka tří dětí, a proto se zaměřuji především na zdravější formu pečiva a na vyváženou stravu.  To znamená, že ve výrobě  používám výhradně českou  celozrnnou mouku mletou původní metodou na kamenném mlýně. Tato mouka má nižší glykemický index, neboť si formou mletí zachovává všechny důležité složky a minerály. Při pěstování zrna se nepoužívají žádné chemikálie, pesticidy ani umělá hnojiva. Dále používám v hojné míře špaldovou mouku, což je prastará odrůda pšenice. Na rozdíl od klasické bílé mouky nepatří mezi časté alergeny. Pro většinu lidí je dobře stravitelná a nepůsobí trávicí obtíže. Hlavním produktem mé pekárny se časem stalo kváskové pečivo, a to několik druhů chleba a špaldové bagety. Kváskový chléb má delší trvanlivost než klasický chléb z kvasnic. V důsledku dlouhého kynutí je dobře zpracován lepek a tím pádem se pečivo stává lépe stravitelné a zdravější. Vyrábím také mnoho dalších druhů sladkého pečiva, jako např. linecké cukroví, ořechové rohlíčky, makové záviny, kávové nebo kakaové sušenky a kokosové rolády, medovníky. Při výrobě je pro mne důležitá jednoduchost, tzv. domácí výroba, jednoduché recepty z dostupných surovin, kde stejně jako u chleba garantuji delší trvanlivost. To vše bez používání zlepšujících přípravků a tzv. éček, což jsou různá aditiva, která mají za účel zvyšovat trvanlivost, barvu a chuť výrobku. Zboží rozvážíme každé pondělí, středu a pátek do malých provozoven v okresu Vyškov a Prostějov. Jsou to malé prodejny “bezodpadového” typu, tzv. bezobalové prodejny nebo obchody s farmářskými výrobky. Vše peču převážně na objednávku a mám rezervační systém, kde si zákazník může objednat minimálně dva dny dopředu. Pokud vás moje pekárna zaujala, neváhejte mne kontaktovat.

 

Aktivity a projekty MAS

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
30

Fotogalerie

Nejnovější fotogalerie

Projekty

Jsme na Facebooku


Mohlo by Vás zajímat